SVETOVNI DAN LUTK

21. 3. 2020 je svetovni dan lutk,

zato smo pripravili nekaj enostavnih predlogov izdelave različnih vrst lutk, ki ponujajo neskončno načinov igre in s katerimi si lahko popestrite svoj vsakdan.

Vse lutke lahko izdelate iz odpadnih materialov in sredstev, ki jih imate doma: iz papirja, blaga, plastenk in pločevink, lesenih paličic, zamaškov, vrvic in volne, rolic toaletnega papirja, škatel, darilnega papirja, filca, mehke žice …

Pravzaprav je lahko lutka karkoli – knjiga, žlica, barvice, nogavica, čevelj, toaletni papir, zobna ščetka, lepilni trak;  vse lahko “oživi” in spregovori. 😊

Ogromno zabave ob ustvarjanju!

  • NAPRSTNE LUTKE

Enostavne lutke, ki jih nataknemo na prst in že so pripravljene na lutkovno gledališče. Primer izdelave naprstne lutke si lahko ogledate TUKAJ.

  

  • LUTKE, NARISANE NA RAZLIČNIH DELIH TELESA – na dlani, podplatih, komolcu, prstih …

Pobarvajte različne dele telesa, narišite obraz, uporabite domišljijo in naj se zabava začne.

  

  • LUTKE NA PALICI

Poiščite leseno palčko, na katero zalepite svojo izdelano lutko iz papirja, kartona, filca … Namesto palčke lahko uporabite slamico, vejo, škatlico, kuhalnico … Možnosti je ogromno. 😊

   

   

  • MARIONETE

Lutke, ki jih upravljamo s premikanjem vrvic, pa so marionete, s katerimi se boste pozabavali malo dlje časa, saj so morda malo bolj zahtevne za izdelavo, ponujajo pa obilo zabave.  Kako lahko izdelate marioneto kužka si oglejte TUKAJ.

  

  • SENČNE LUTKE

Tudi ob senčnih lutkah se lahko zelo zabavate. Pobrskajte, če imate doma kakšno baterijo, če ne, lahko uporabite tudi svetilke na telefonih. Senčno gledališče si lahko ustvarite z rjuho, za katero boste igrali in ustvarjali sence, lahko pa ustvarjate tudi sence na stenah. Zatemnite prostor, s svetilko posvetite za lutko in … prijeten ogled predstave!

 

  • Za konec prilagamo še nekaj MODELOV LUTK (pujsek, psiček, opica, muca, kravica …), ki jih lahko natisnete, sestavite lutko in jo hitro “oživite”.  Najdete jih TUKAJ. 

Pripravila: Ajša Subašić, dipl. vzg. predš. otr.

Uredila: Ladislava Milošević, vzg. predš. otr.