VRTEC V NARAVI: 5. 6. – 7. 6. 2024

Od 5. 6. do 7. 6. 2024 so se predšolski otroci skupaj s spremljevalci odpravili v vrtec v naravi na CŠOD Škorpijon (Sv. Duh na Ostrem vrhu).

 

1. DAN: 5. 6. 2024

V sredo, 5. 6. 2024, so otroci normalno prispeli zjutraj v vrtec, s seboj so imeli potovalke. Sledili so zajtrk, igra in malica, nato pa nas je avtobus odpeljal na dom Škorpijon, kjer so nas že čakale pripravljene sobe.

Zelo hitro smo na domu postali »domači«. Uredili smo si sobe in sledila je igra do kosila. Kuharice so se čudile, kako so naši otroci ješči.

Po kosilu smo veliko časa preživeli v gozdu, saj so za nas pripravili različne dejavnosti. Razdelili smo se v dve skupini.

Prva skupina je odšla z vodnikom Vindijem v bližnji gozd, kjer smo spoznali osnove preživetja. Vsaka skupina (po sobah) si je naredila svoj bivak.

GALERIJA FOTOGRAFIJ (1.dan, BIVAKI)

Druga skupina je imela pripravljen lov za zakladom, na katerega smo se ponovno podali v manjših skupinah. Žal ni šlo čisto vse po načrtih, saj smo našli večino škratov različnih barv, žal pa ne vseh. Na koncu smo vseeno razvozlali uganko in našli zaklad (škratov prijatelj zajček). 

GALERIJA FOTOGRAFIJ (1.dan, LOV NA ZAKLAD)

Zunaj smo ostali vse do večerje. Otroci so v tem času igrali nogomet na igrišču. Prav tako so jih pritegnili loparji za namisni tenis in badminton, pa balinčki … Nekateri so metali na koš in plezali po drevesih … Čas je minil zelo hitro.

GALERIJA FOTOGRAFIJ (1.dan, razni utrinki)

Po večerji smo imeli taborni ogenj. Odločili smo se, da bomo vsi skupaj v eni veliki skupini, zato je odpadla peka »twisterjev« (slano testo). Smo pa prepevali ob kitari, se igrali šaljive igre in skupaj zaplesali. Sledilo je tuširanje, prebiranje pravljic in spanje.

  GALERIJA FOTOGRAFIJ (1.dan,zvečer)

 

2. DAN: 5. 6. 2024

V četrtek, 5. 6. 2024, smo se z otroki takoj po zajtrku odpravili na igrišče, kjer smo se ponovno razdelili v dve skupini.

Prva skupina se je odpravila do potoka., kjer je raziskovala potok in živali v potoku. Našli smo kar nekaj živali (postranica, pijavka, enodnevnica, mladoletnica …) ter se naučili, da je voda zanje zelo pomembna za preživetje. Naučili smo se, kako zajamemo vodo iz potoka, kako »ulovimo« žival, kaj je ob potoku dovoljeno in kaj ne. 

GALERIJA FOTOGRAFIJ (2.dan, MLAKA)

Druga skupina se je odpravila na kmetijo, kjer so otroci opazovali različne živali, božali konje, jih česali, crkljali, se z njimi pogovarjali … Sledilo je jahanje konjev in igra na travniku (hranjenje pujsa).

GALERIJA FOTOGRAFIJ (2.dan, KMETIJA)

 

GALERIJA FOTOGRAFIJ (2.dan, JAHANJA KONJEV)

Po kosilu smo ponovno veliko časa preživeli v gozdu in na igrišču.

GALERIJA FOTOGRAFIJ (2.dan, razni utrinki)

Ena skupina je z vodnico Karin na igrišču izvajala različne team building igre. Tukaj je bilo najpomembnejše sodelovanje med otroki.

GALERIJA FOTOGRAFIJ (2.dan, TEAM BUILDING IGRE)

Druga skupina je z vodnikom Benom spoznala osnove preživetja. Tokrat je bila tema, kako narediti ogenj. Izvedeli, kako si lahko v gozdu naredimo ogenj, ki nas greje, kaj vse potrebujemo in to tudi sami poiskali. Spoznali smo tudi, kako ogenj pogasimo, da ne pride do škode (požara). Zunaj smo ostali ponovno vse do večerje.

  GALERIJA FOTOGRAFIJ (2.dan,OGENJ)

Kljub napornemu dnevu je bilo po večerji še dovolj energije za nove dejavnosti. Zunaj so za nas pripravili PICTIONATY. Otroci so risali, kar jim je bilo naročeno, ostali smo ugotavljali. Tudi tukaj smo bili razdeljeni v skupine.

GALERIJA FOTOGRAFIJ (2.dan,PICTIONARY)

 

3. DAN: 7. 6. 2024

V petek, 7. 6. 2024, smo že pred zajtrkom vse spakirali in pospravili sobe.

Nekateri smo jutro začeli z razgibavanjem ob prelepem pogledu na bližnjo okolico.

 

Sledila je delitev v dve skupini.

Ena skupina je imela raziskovanje gozda z vodnico Karin. Otroci so v gozdu sestavili tudi svoje drevo in v bližini iz naravnih materialov poiskali vse potrebno. Prav tako so se spremenili v gozdne kuharje in sestavili naročeno jed po receptu, ki so ga prejeli.

GALERIJA FOTOGRAFIJ (3.dan, RAZISKOVANJE GOZDA)

Druga skupina se je razdelila v dve manjši skupini, kjer so se eni učili pastirčkovih iger v gozdu z vodnikom Vindijem, drugi pa so se preizkusili v streljanju z loki z vodnikom Benom. Po določenem času sta se skupini zamenjali. 

GALERIJA FOTOGRAFIJ (3.dan, PASTIRČKOVE IGRE)

  

GALERIJA FOTOGRAFIJ (3.dan, STRELJANJE Z LOKOM)

Čas do kosila je zelo hitro minil. Po kosilu je sledila podelitev priznanj, skupna fotografija in žal odhod domov.

GALERIJA FOTOGRAFIJ (3.dan, razni utrinki)

GALERIJA FOTOGRAFIJ (3.dan, PODELITEV PRIZNANJ)

Kar nekaj otrok je povedalo, da bi še kak dan ostali. Čeprav so se otroci staršev zelo razveselili, so bili vse tri dni zelo pogumni in nihče ni jokal ali imel domotožja.

Tudi spremljevalci smo bili veseli, da so bili otroci tako pogumni, zelo so se trudili pri upoštevanju pravil in navodil ter pokazali veliko mero samostojnosti.