Bralne urice v Tednu ustvarjalnosti – 2. starostno obdobje

V tednu ustvarjalnosti, ki je potekal od 23. do 27. januarja, smo izvedli drugo skupno dejavnost v okviru projekta Otroštvo podaja roko modrosti. V vrtec smo povabili upokojene delavke vrtca in naredili izbor pravljic, ki so jih predhodno prebrale tudi same, da so se lahko pripravile na srečanje z otroki. Obiskalo nas je šest prijaznih mladenk po srcu, s katerimi smo preživeli nadvse prijetne bralne urice.

V  1. starostnem obdobju sta združili moči skupini Bibe in Ježki ter skupini Zvezdice in Žogice. V sredo, 25. januarja, sta jih obiskali upokojeni sodelavki Jožica Perc in Lojzka Mori, ki sta jim z veseljem predstavili naslednji pravljici: Bor in Bina na snegu, avtorice Marijke ten Cate, in Snežni Medo, avtorja Piersa Harperja. Otroci so pravljico z zanimanjem spremljali in poslušali, kasneje pa jo ob slikanici še obnovili. Skupaj so še malo zaplesali, zapeli pesmice, ki so se jih do sedaj naučili, in se posladkali ob sadni malici. Dogovorili so se, da se kaj kmalu ponovno vidijo, in se poslovili.

V 2. starostnem obdobju sta se združili skupini Sapramiške in Sončki ter skupini Pedenjpedi in Pikapolonice, skupini Raziskovalci in Astronavti pa sta imeli branje pravljic vsaka zase. Bralne urice in druženje z upokojenimi sodelavkami so potekale 25. januarja, le v združenih skupinah Pedenjpedi in Pikapolonice so obisk dobili dan kasneje, 26. januarja.

V skupino Sapramiške so prišli na obisk otroci in vzgojiteljici iz skupine Sončki. Skupaj so počakali go. Slavico Štruc, ki je s seboj prinesla knjigo Snežni medo in presenečenje, avtorja Piersa Harperja. Pravljico jim je najprej prebrala, nato so si skupaj ogledali čudovite ilustracije v knjigi in ob tem obnovili njeno vsebino. Otroci so lahko tudi pobožali živali v knjigi, saj so natisnjene z mehkimi kožuščki. A to ni bilo edino presenečenje, saj so v skupini Sončki izdelali za go. Slavico zelo lepo sliko, po branju je sledila čajanka, druženje pa so zaključili s krajšim nastopom s petjem pesmic.

Otroci v skupini Pedenjpedi so v jutranjem krogu izvedeli za povabilo na pravljično uro skupaj z otroki skupine Pikapolonice. V vrtec je prišla upokojena vzgojiteljica Anica Robič in presenetila otroke z zimsko pravljico Snežna vrana, avtorja Bruna Hächlerja. Ga. Anica je otroke srčno nagovorila k pogovoru o zimi, zimskem veselju in doživetjih na snegu. Otroci so z veseljem pripovedovali o snežnih radostih: postavljanju snežaka, delanju igluja, sankanju s prijatelji, smučanju s starši in delanju angelčkov v snegu. Nato so prisluhnili branju slikanice. Zgodbica jim je bila tako všeč, da so ge. Anici na koncu zaploskali. Vsi skupaj so zarajali in v zahvalo zapeli zimske pesmice, ki so bile ge. Anici zelo všeč. Obljubili so ji, da jo povabijo na predstavo Maškarada.

Otroci skupine Raziskovalci so se družili z upokojeno vzgojiteljico Vlasto Macarol. Ga. Vlasta jim je prišla prebrat zelo zanimivo pravljico z naslovom Sneženi mož, avtorice Gerde Marie Scheidl. Pravljica jih je tako pritegnila, da so jo želeli poslušati kar dvakrat. Nato so želeli go. Vlasto razveseliti z njihovim petjem. Zapeli so ji kar nekaj pesmi. Za slovo in spomin pa so ji narisali prelepe snežake, prav takšne vesele, s cvetjem, iz pravljice.

Skupino Astronavti je obiskala upokojena vzgojiteljica Štefka Rudolf. Spremljala jih je že na izletu, obisku Lutkovnega gledališča Maribor in v muzeju. Tokrat se je predstavila v vlogi pravljičarke. Otrokom je prebrala knjigo Snežnosek, avtorice Bine Štampe Žmavc. Otroci so ji z zanimanjem prisluhnili, zgodbica jim je bila zelo všeč. Po zaključku so jo ob ilustracijah in vprašanjih obnovili. Nato so otroci narisali motiv, ki jim je bil najbolj všeč. Nastali so prelepi vitraži, ki so jih razstavili in si jih skupno ogledali.

Zbrala in uredila: vzg. Ladislava Milošević

 

GALERIJA FOTOGRAFIJ