Maček Muri, 28. 2. 2023

V sklopu projekta Lutke v vrtcu smo pripravili prav posebno dramatizacijo z naslovom Maček Muri.

Kdo ne pozna pravljice o črnem mačku iz Mačjega mesta, njegovi prijateljici muci Maci,  mačjem razbojniku Čombeju in drugih znamenitih mačkah iz Mačjega mesta? V začetku meseca marca sva strokovni delavki v oddelku Sončki prvič predstavili pravljico Maček Muri. Otroci so jo z navdušenjem poslušali, prav tako so usvojili glasbo, ki je vključena v pravljico. Ker so jo želeli vedno znova, sva se odločili, da jo spremeniva v dramatizacijo in le-to predstaviva staršem in otrokom iz vrtca. Pripravam na predstavo Maček Muri smo posvetili cel mesec. Poslušali smo glasbo, igrali vloge, ustvarili veliko, zanimivo sceno, peli in plesali.

S sceno smo prikazali ozračje pravega Mačjega mesta, ki je vsebovalo krčmo Pri veseli kravi, kamor se je maček Muri odpravil na lonček mleka in mačjo hrano. Mačje mesto je vključevalo tudi tržnico s prodajo rib, mačjo občino, kjer uraduje župan Véliki maček, in pravi zapor za razbojniške muce. 

Maček Muri je simpatičen črn mačkon, ki budno spremlja vse dogodke v Mačjem mestu. Tako je odšel v Mačjo šolo, kjer so muce ponavljale Mačjo preštevanko, in na nogometno tekmo, kjer se je odvil pravi mačji boj. Ker pa se Muri v svojem življenju spopada z resnimi zadevami, smo prikazali tudi krajo verižice v mačji draguljarni in razbojnika Čombeja s pomočjo mačjih policistov spravili v zapor. Maček Muri je tudi zaljubljen v najlepšo mačko v mestu, muco Maco, ki se je v Mačje mesto pripeljala z avtobusom, ki ga je vozil voznik Mačkon. Naša predstava je bila prepletena s številnimi pesmimi Jerka Novaka v izvedbi Nece Falk. 

Otroci so v celotnem projektu, pripravi za predstavo Maček Muri, uživali, jo ponotranjili in vsak dan komaj čakali, da ponovimo vloge, pesmi, odlomke predstave.

 

Zapisala: Naja Verhovčak

GALERIJA FOTOGRAFIJ