Obisk policista in reševalca

V četrtek, 20. 10. 2022, sta nas obiskala policist in reševalec.

                                     

Gospod Boštjan Motaln je otrokom prestavil delo policista. Naloge policista so raznovrstne, delo pa precej dinamično. Vključuje varovanje življenj in osebne varnosti ter premoženja, preprečevanje kaznivih dejanj, odkrivanje in prijemanje storilcev kaznivih dejanj, urejanje prometa, sodelovanje pri ogledu prometnih nezgod in še bi lahko naštevali.

Otrokom najbolj zanimiv je bil sam policijski avto ter seveda luči in sirena. Poizkusili so se v usmerjanju prometa z loparjem in postavitvijo znaka v primeru prometne nesreče. Poizkusili so lahko različne čelade in neprebojni jopič. Nekateri otroci so imeli ogromno vprašanj o roparjih in zaporih ter hitrosti v prometu.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJ – obisk policista

 

Gospod Timotej Možič je otrokom predstavil delo reševalca. Tokrat je prišel sam z reševalnim vozilom, sicer pogosto dela tudi z ekipo. Delo reševalca je prav tako dinamično in zahteva veliko znanja. Že ob prihodu na delo mora pripraviti sebe in reševalno vozilo ter nujno preveriti vso opremo v vozilo. Kadar reševalec prevzame pacienta (v prometni nesreči ali napotitvi na dom ipd.), ga odpelje v bolnišnico, urgenco ali dom, kjer ga preda nadaljnji oskrbi. Pred in med reševalnim prevozom pacientu nudi, kadar je to potrebno, ustrezno nujno medicinsko pomoč. Ob koncu dela porabljen material nadomesti v vozilu.

Naši otroci so si lahko ogledali tako material za prvo pomoč, kot tudi nosila in reševalno vozilo. Najbolj zanimiva jim je bila lutka na nosilih, o kateri so pripovedovali tudi tekom dneva. Prav tako jim je bila posebna izkušnja, da so lahko prijatelju poslušali bitje srca s pomočjo stetoskopa.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJ – obisk reševalca