Obisk vojakov

V četrtek, 10. 11. 2022, so nas obiskali vojaki iz 74. pehotnega polka. Imenujejo jih tudi »kleščmani«.

Njihove naloge so naslednje:

  • izvajanje usposabljanja pripadnikov bataljona ter vodenje in izvajanje priprav pred napotitvijo v mednarodne operacije in misije,
  • delovanje v mednarodnih operacijah in misijah,
  • sodelovanje v sistemu zaščite, reševanja in pomoči.

Pri delu uporabljajo različno orožje in opremo (lahka pehotna oborožitev, podporna oborožitev, protioklepna oborožitev ter bojna vozila).

V vrtec so prišli na obisk trije vojaki (dva vojaka in vojakinja), ki s seboj niso imeli orožja, temveč ogromno drugih zanimivih stvari. Otrokom so pokazali avto ter velik del opreme in sicer: nahrbtnike z opremo, daljnoglede, lopate, »čutaro«, masko, spalno vrečo in še in še. Pri vsaki opremi so dodali opis in uporabo. Otrokom zelo zanimiva je bila tudi vrečka s hrano. Skupaj so si ogledali vsebnost vrečke, ki jo ima vojak za en dan dela na terenu. Veliko zanimanja so otroci pokazali za oblačila in čelado, kar so tudi pogumno poskusili.

Naučili smo se, kako prepoznamo vojaka slovenske vojske ter kako se, po uniformi, razlikuje od vojakov iz drugih držav. Veliko otrok je dovolilo, da jih je vojak namazal z maskirno barvo in pripravljeni so bili, da se tudi sami preizkusijo v vojaški vadbi ter poligonu.

Poligon je zajemal vijuganje na minskem polju, prehod skozi predor, prestop ovire ter na koncu ciljanje bomb skozi okno, kar je bilo otrokom zelo zanimivo.

Poleg ogromno znanja, ki so nam ga vojaki predali, so nam podarili tudi nekaj zvezkov in beležk s simbolom vojske, pobarvanko, ogromno revij ter listov, da jim bodo otroci narisali kakšno risbo.

Dan je bil za otroke poseben in zelo smo hvaležni odzivu Slovenske vojske ter vojakom 74. pehotnega polka za obisk.

Simbol 74. pehotnega polka – KLEŠČMAN:

GALERIJA FOTOGRAFIJ